"14. oktobru" 110 miliona dinara

Bez autora
Sep 05 2012

Industriji mašina i komponenti “14.oktobar” u Kruševcu do 17. septembra biće isplaćene dve zaostale subvencije u iznosu od 22 miliona dinara. Takođe, do kraja godine ova fabrika će dobiti kreditnu podršku od 90 miliona dinara, dogovoreno je danas na sastanku u ministarstvu finansija i privrede. Ova pomoć predstavlja veliki pomak za fabriku koja se nalazi u izuzetno teškom stanju. U ministarstvu finansija takođe je rečeno da će problem neoverenih zdravstvenih knjižica biti rešavan sistemski za sva preduzeća u restrukturiranju i do četvrtka će državnom sekretaru Aleksandru Ljubiću biti dostavljena dinamika isplate zaostalih zarada. 14. oktobar je do sada primao subvencije iz republičkog budžeta za remont i proizvodnju građevinske mehanizacije (država je subvencionisala 20 odsto vrednosti mašine) što je bio jedan od načina da se pokrene proizvodnja u toj fabrici, ali te subvencije iz prethodnog perioda nisu opravdane.

"14. oktobru" 110 miliona dinaraIndustriji mašina i komponenti “14.oktobar” u Kruševcu do 17. septembra biće isplaćene dve zaostale subvencije u iznosu od 22 miliona dinara.

Takođe, do kraja godine ova fabrika će dobiti kreditnu podršku od 90 miliona dinara, dogovoreno je danas na sastanku u ministarstvu finansija i privrede.

Kako je Tanjugu kazao predsednik sindikata “Nezavisnost” Dejan Mutavdžić koji je danas sa predstavnicima samostalnog sindikata i generalnim direktorom Mićom Rajićem prisustvovao sastanku u ministarstvu, ova pomoć predstavlja veliki pomak za fabriku koja se nalazi u izuzetno teškom stanju.

“Nismo dobili sve što smo tražili, ali i ovaj predlog ministarstva predstavlja veliki pomak, a posebno me raduje to što zaista postoji želja da se pomogne 14. oktobru” - rekao je Mutavdzić.

On je kazao da im je u ministarstvu finansija takođe rečeno da će problem neoverenih zdravstvenih knjižica biti rešavan sistemski za sva preduzeća u restrukturiranju i dodao da će do četvrtka državnom sekretaru Aleksandru Ljubiću biti dostavljena dinamika isplate zaostalih zarada.

Podsetio je da je 14. oktobar do sada primao subvencije iz republičkog budžeta za remont i proizvodnju građevinske mehanizacije (država je subvencionisala 20 odsto vrednosti mašine) što je bio jedan od načina da se pokrene proizvodnja u toj fabrici, ali kako je kazao, te subvencije iz prethodnog perioda nisu opravdane.

“Rukovodstvo je imalo rok da do 30. juna opravda subvencije u iznosu od oko 110 miliona dinara. To nije učinjeno i zbog toga mi sada ne možemo da dobijemo nova sredstva po tom osnovu što će itekako opteretiti poslovanje preduzeća” - naglasio je Mutavdžić.

Na pitanje da li će zaposleni u 14. oktobru nastaviti proteste, predsednik sindikata je kazao da će odluka o tome biti doneta na sastanku sa zaposlenima koji će sutra biti upoznati sa predlogom ministarstva finansija i privrede.

Radnici ove industrije i danas su protestovali ispred filijale Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje tražeći overu zdravstvenih knjižica. Svoje nezadovoljstvo zbog nedostatka posla i neisplaćenih devet zarada, zaposleni iskazuju od 15. avgusta.

Zbog teškog materijalnog položaja, juče su se obratili i Centru za socijalni rad, tražeći jednokratnu novčanu naknadu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik